27 Przykłady, że w ofitzjalnej nałke ciągle jeszcze obowiązuje rasistowskie, przeciw-słowiańskie i przeciw-naukowe podejście do faktów, dowodów, logiki, itp, na przykładzie jęsykosnafztfa, patrz: RiNG, Do”/aK, (DuCK), KeJK, (CaKe) 01


A chocolate sour cream bundt cake

27.02.2017 uzupełniłem część końcową DiaDDo =/= TiaTTo =/=  CiaSTo

W pierwotnym zamyśle miał to być wpis napisany na szybko,.. ale dobrze pokazujący ofitzjalnie ciągle jeszcze obowiązujące rasistowskie, przeciw-słowiańskie i przeciw-naukowe podejście do faktów, dowodów, logiki, itp,.. jak i wniosków, jakie pełnoprawnie mogą i muszą być z poniższych słów wyciągnięte.

Pra-Słowianom z jakichś powodów (np. łowiectwo) zwyczajnie OPŁACAŁO SIĘ TRACIĆ WIĘCEJ ENERGII ŻEBY SYCZEĆ I GWIZDAĆ, patrz fizyka wyższych stanów energii, entropia, utrata energii, itp.

Tzw. kentumizacja (utrata dźwięczności, dysibilacja) jest łatwiejsza  do osiągnięcia energetycznie, niż tzw. satemizacja i Pra-SŁowianie MOGLI WYKORZYSTYWAĆ OBA PASMA PRZENOSZENIA DŹWIĘKÓW, CZYLI WIADOMOŚCI, CZYLI INFORMACJI!!! 🙂

SKRiBHa

Kto ma inne zdanie, niech go broni, patrz zasady zamieszczania uwag.

Do rzeczy. Przypadkiem sprawdzając różnice w wymowie angielskich słów, np. jak RiNG, Do”/aK (DuCK) i KeJK (CaKe)… spojrzałem na ofitzjalne wywiedzenie ich źródłosłów i ich znaczeń…

Powtórzę, żeby być dobrze zrozumianym. Na podstawie poniższych przykładów i dowodów twierdze, że:

w ofitzjalnej nałke (w tzw. jęsykosnafztfie itp. także) ciągle jeszcze obowiązuje rasistowskie, przeciw-słowiańskie i przeciw-naukowe podejście do faktów, dowodów, logiki, itp,.. a moje wnioski wypływające z poniższych słów, są logiczne i pełnoprawne.

Miało być szybko,.. a wyszło, jak wyszło, czyli jak zwykle,.. a czy mam rację, osądźcie sami… Puszczam to jak idzie i będę dopracowywał w locie, bo nie chcę zarzucić tu wszystkiego znów źródłami. Oto co „ciekawego” znalazłem…

https://en.wikipedia.org/wiki/Cake

(…)
History

The term „cake” has a long history. The word itself is of Viking origin, from the Old Norse word „kaka”.[2]

The ancient Greeks called cake πλακοῦς (plakous), which was derived from the word for „flat”, πλακόεις (plakoeis). It was baked using flour mixed with eggs, milk, nuts and honey. They also had a cake called “satura”, which was a flat heavy cake. During the Roman period, the name for cake became “placenta” which was derived from the Greek term. Placenta were baked on a pastry base or inside a pastry case[3]

Although clear examples of the difference between cake and bread are easy to find, the precise classification has always been elusive.[4] For example, banana bread may be properly considered either a quick bread or a cake.

The Greeks invented beer as a leavener, frying fritters in olive oil, and cheesecakes using goat’s milk.[5] In ancient Rome, basic bread dough was sometimes enriched with butter, eggs, and honey, which produced a sweet and cake-like baked good.[4] Latin poet Ovid refers his and his brother’s birthday party and cake in his first book of exile, Tristia.[6]

Early cakes in England were also essentially bread: the most obvious differences between a „cake” and „bread” were the round, flat shape of the cakes, and the cooking method, which turned cakes over once while cooking, while bread was left upright throughout the baking process.[4]

Sponge cakes, leavened with beaten eggs, originated during the Renaissance, possibly in Spain.[7] (…)

…..

!!!UWAGA!!!
Proszę zwrócić uwagę, na tzw. grecką / helleńską postać słowa, czyli na πλακοῦς (plakous), which was derived from the word for „flat”, πλακόεις (plakoeis)”… Oczywistością pozostaje stwierdzenie, że słowo to wywodzi się od Pra-Słowiańskich słów jak PL”a+SKi, PLa+CeKi,.. itd, jak i rdzeni jak PL, PLS, PLC, PLT, itd..!!!

Patrz także: https://skribh.wordpress.com/2015/09/02/155-slowianski-zrodloslow-dla-slow-flat-i-petal-czy-to-i-owo-o-plaskim-platku/

…..

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasto


Zagniecione ciasto

Ciasto – plastyczna i elastyczna masa powstała przez zagniecenie mąki, wody i innych składników np. cukru, jajek, tłuszczów.

Niektóre ciasta, np. na bezy lub makaroniki nie zawierają w swoim składzie w ogóle mąki. Do wielu ciast dodaje się nie wodę, lecz mleko, maślankę, kefir, jogurt, roztopione masło, olej, sok owocowy, napój gazowany itp. Zdarza się też, że nie ma w nich żadnego płynu, tylko jajka, np. ciasta na biszkopty, lub też miód, np. ciasta na niektóre pierniki i miodowniki. W zależności od przeznaczenia może zostać poddane fermentacji przy pomocy drożdży lub zakwasu, co spulchnia lub czasami zakwasza ciasto. W celu spulchnienia ciasta używa się również np. sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, lub piany z białek.

Z ciasta poprzez pieczenie, gotowanie i smażenie otrzymuje się makarony, kluski, pieczywo zwykłe (chleby), półcukiernicze (chały, strucle) i cukiernicze (ciasta, ciastka, torty).

Zobacz też

Bibliografia

…..

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasto_(deser)

https://en.wikipedia.org/wiki/Dough

!!!UWAGA!!!
W języku angielskim nastąpiło rozróżnienie na CiaSTo upieczone KeJK (CaKe) i nieupieczone DoL” (Doo”GH)

…..

http://www.etymonline.com/index.php?term=cake&allowed_in_frame=0

cake (n.) early 13c., from Old Norse kaka „cake,” from West Germanic *kokon- (source also of Middle Dutch koke, Dutch koek, Old High German huohho, German Kuchen). Not now believed to be related to Latin coquere „to cook,” as formerly supposed. Replaced its Old English cognate, coecel.

What man, I trow ye raue, Wolde ye bothe eate your cake and haue your cake? [„The Proverbs & Epigrams of John Heywood,” 1562]

Originally (until early 15c.) „a flat, round loaf of bread.” Piece of cake „something easy” is from 1936. The let them eat cake story is found in Rousseau’s „Confessions,” in reference to an incident c. 1740, long before Marie Antoinette, though it has been associated with her since c. 1870; it apparently was a chestnut in the French royal family that had been told of other princesses and queens before her.

cake (v.) c. 1600, from cake (n.). Related: Caked; caking.

…..

https://en.wiktionary.org/wiki/cake

(…)
Etymology 1

From Middle English cake, from Old Norse kaka(cake) (compare Norwegian kake, Icelandic/Swedish kaka, Danish kage), from Proto-Germanic *kakǭ(cake), from Proto-Indo-European *gog(ball-shaped object) (compare Romanian gogoașă(doughnut) and gogă(walnut, nut); Lithuanian gúoge(head of cabbage), Albanian kokë(head). Related to cookie, kuchen, and quiche.

Pronunciation

enPR: kāk, IPA(key): /keɪk/

(…)

Descendants

(…)

Tocharian B

Etymology

From Proto-Indo-European *tékʷ-os.

Noun

cake

  1. river

References

  • Adams, Douglas Q. (2013) A Dictionary of Tocharian B: Revised and Greatly Enlarged (Leiden Studies in Indo-European; 10), Amsterdam, New York: Rodopi

…..

!!!UWAGA!!!
Proszę zwrócić uwagę, na to, że podobne słowa jak KeJK (CaKe) (jakkolwiek ono było zapisywane i wymawiane, patrz problem z zapisem i wymową dźwięku zapisywanego znakiem C) znaczyły co innego w różnych językach, wywodzących się z języka Pra-Słowiańskiego, jak np. tzw. tocharski i angielski, itp!

Dodatkowo słowa te wywodzone są z różnych odtworzonych rdzeni tego tzw. PIE, patrz: *tékʷ-os, *gog…!!!

Tradycyjnie już magiczny brak postaci słów słowiańskich jedynie teraz wspominam, bo dalej wrócę do tego jeszcze… 😦 🙂

…..

https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Germanic/kak%C7%AD

Reconstruction:Proto-Germanic/kakǭ

* This Proto-Germanic entry contains reconstructed words and roots. As such, the term(s) in this entry are not directly attested, but are hypothesized to have existed based on comparative evidence.

Proto-Germanic

Etymology

From Proto-Indo-European *gag-, *gōg-(round, ball-shaped object; lump; clump).

Pronunciation

Noun

*kakǭ f

  1. cake

Declension

Derived terms

Related terms

Descendants

…..

!!!UWAGA!!!
NIE ISTNIEJE OFITZJALNE WYWIEDZENIE ZNACZENIA ŹRÓDŁOSŁOWU W TZW. PIE tego rzekomego *gag-, *gōg- ‎(“round, ball-shaped object; lump; clump”) / „Okrągły, kulisty obiekt; guzek; kępa”.”!!!

Ofitzjalne jęsykosnaftzfo zna wszystkie odtworzone postacie rzekomego języka Pra-Germańskiego, i pochodne słowa w innych językach, patrz:

from Proto-Indo-European *gog(ball-shaped object) (compare Romanian gogoașă(doughnut) and gogă(walnut, nut); Lithuanian gúoge(head of cabbage), Albanian kokë(head). Related to cookie, kuchen, and quiche.

…ale znów „jakoś magicznie nie kojarzy i nie zna” słowiańskich odpowiedników tych słów i rdzeni, także rzekomo przecież wywodzących się z tego równie magicznie poprawnie politycznie odtworzonego tzw. PIE, jak np:
KRa”G, Ko”La, KoL”o, KoL”+aC”, Ke”Pa, Go”Z, Ge”Ba, GL”oWa, GL”a”B, GL”aZ, GL”o”G, Za+KaL+eC, Za+C”yN, Za+KWaS/Z,.. czy CiaS+To…!!!

(Dodatkowo męczy Mię np. Pa”C”+eK… i przeczucie, że ważny jest tu „okrągły” nosowy dźwięk… jak a”, e”, o”, L”,..)

Ja twierdzę, ze KAŻDE Z TYCH PRA-SŁOWIAŃSKICH SŁÓW PASUJE ZNACZENIOWO I NADAJE SIĘ DO WYWIEDZENIA ŹRÓDŁOSŁOWU I ANGIELSKIEGO SŁOWA KeJK, (CaKe) / Cia(c)Ho, CiaS+To… I TEGO TZW. PIE, *GaG, *GoG, *GeG,.. czy jak mu tam!!!

A no i oczywiście proszę znów zwrócić uwagę, że w tzw. języku słowiańskim, le(c)hickim, polskim NADAL WYSTĘPUJĄ słowa bliskie znaczeniowo, zbudowane na rdzeniach zarówno tzw. satem, jak i tzw. kentum.

To logicznie upoważnia mnie do stwierdzenia, że:

  • postacie dźwięczne (szerzej tzw. satem) MOGŁY WYSTĘPOWAĆ (ja twierdzę, że występowały) jako pierwsze, pierwotne i wzorcowe od tych zniekształconych, ubezdźwięcznionych, zdysibilizowanych, itp, (tzw. kentum)
  • albo obie postacie zarówno tzw. satem, jak i tzw. kentum MOGŁY WYSTĘPOWAĆ JEDNOCZEŚNIE (ja twierdzę, że występowały)

…..

https://en.wikipedia.org/wiki/Sibilant

Sibilance is a manner of articulation of fricative and affricate consonants, made by directing a stream of air with the tongue towards the sharp edge of the teeth, which are held close together; a consonant that uses sibilance may be called a sibilant, or a strident. Examples of sibilants are the consonants at the beginning of the English words sip, zip, ship, chip, and jump, and the second consonant in vision. (…)

Acoustics

Sibilants are louder than their non-sibilant counterparts, and most of their acoustic energy occurs at higher frequencies than non-sibilant fricatives. [s] has the most acoustic strength at around 8,000 Hz, but can reach as high as 10,000 Hz. [ʃ] has the bulk of its acoustic energy at around 4,000 Hz, but can extend up to around 8,000 Hz. (…)

Pra-Słowianom z jakichś powodów (np. łowiectwo) zwyczajnie OPŁACAŁO SIĘ TRACIĆ WIĘCEJ ENERGII ŻEBY SYCZEĆ I GWIZDAĆ, patrz fizyka wyższych stanów energii, entropia, utrata energii, itp.

Tzw. kentumizacja (utrata dźwięczności, dysibilacja) jest łatwiejsza  do osiągnięcia energetycznie, niż tzw. satemizacja i Pra-SŁowianie MOGLI WYKORZYSTYWAĆ OBA PASMA PRZENOSZENIA DŹWIĘKÓW, CZYLI WIADOMOŚCI, CZYLI INFORMACJI!!! 🙂

SKRiBHa

…..

Oto kilka przykładów wywiedzenia zmian dźwięków rdzeni i słów, które zostały uprzejmie przez ofitzjalne Z+RoD+L”a fietzy pominięte. Podkreślam łagodne przejście z postaci tzw. kentum w postacie tzw. satem… i odwrotnie:

KeJK
KeiK
KaiK
CaKe
CaKe
CaHe
CiaHe
Cia(c)Ho
CiaS+To

CiS+KaC’/T’
Wy+CiS+KaC’/T’
CiS+Na”C’/T’
Wy+CiS+Na”C’/T’

G+NieS’/Z’C’/T’

GoG/Z
Za+GieC’/T’
Za+GieS’C’/T’
GL”aZ
GL”o”G
Go”Z

GL”oWa
GL”a”B
Ge”Ba
Ke”Pa

KRa”G
Ko”La
KoL”o
KoL”+aC”

Za+KaL+eC
Za+C”yN
Za+KWaS/Z
Sa+SWaS/Z
Ca+CWaS/Z…

CiaS+To

!!!UWAGA!!!
Wg mnie wszystko wskazuje na to, że pierwotną podstawą dźwiękową dla słowa KeJK (CaKe) było lub były Pra-SŁowiańskie słowo lub słowa zawierające w sobie dźwięk zapisywany znakiem C lub G, K, H, Z/S, itp. 

A no i to całe jęsykosnaftzfo, to nie jest to żadna nauka, a jedynie „nałka”:

* This Proto-Germanic entry contains reconstructed words and roots. As such, the term(s) in this entry are not directly attested, but are hypothesized to have existed based on comparative evidence.

…..

Z czego wzięło się CiaSTo i dlaczego nie było to TiaTTio, ani DiaDDio

– O tym dopiszę tu w przeciągu dwóch, trzech dni, jak może ktoś jakieś błędy mi tu znajdzie…

…..

27.02.2017

Nikt nic nie znalazł, więc dopisuję co myślę.

Od dawna uważam, że to nie jest prawdą, że dźwięk zapisywany znakiem C, został stworzony przez Słowian gdzieś w średniowieczu. Gdzie i kto o tym tak napisał, już nie pamiętam, ale tak mni wincy wygląda ofitzjalna wykładnia pochodzenia tego dźwięku, np. w języku lehickim / polskim. Jeśli ktoś ma inne zdanie, chętnie je poznam…

A teraz dlaczego wg mnie dźwięk zapisywany znakiem C ISTNIAŁ RÓWNOLEGLE z dźwiękiem zapisywanym znakiem ,.. na przykładzie słowa CiaS+To

Proszę zwrócić uwagę, że w słowie CiaS+To istnieją oba dźwięki i ten zapisywany znakiem C i ten zapisywany znakiem T.

Pytanie, dlaczego tylko pierwszy dźwięk „udźwięcznił się”, czyli dodana została energia do poziomu drgań dźwięku zapisywanego znakiem T, a co z tym drugim T… dlaczego ono nie „udźwięczniło” się tak samo?

TiaTTo
CiaTTo
CiaSTo

CiaCTo
CiaKTo
CiaGTo
CiaZ”To

Przypomnę, że CiaSTo, wg mnie pochodzi od CiaS+No, CiSN+a”C’/T’, Cia”G+Na”C’/T’,…

Istnieje słowo DzieZ”a, jako naczynie do wyrabiania CiaS+Ta

https://pl.wikipedia.org/wiki/Dzie%C5%BCa


Dzieża z pokrywą

Dzieża – naczynie służące do rozczyniania[a] mąki i wyrastania ciasta chlebowego. Wykonane było z drewnianych klepek (najczęściej lipowych, świerkowych lub najwyżej cenionych – dębowych) i obręczy. Szersze u dołu niż u góry. Dzieża zwykle była bez wieka, ale czasem spotykało się wieko (pokrywę) wyplecioną ze słomy.

Do pieczenia chleba nie zużywano całego rozczynionego ciasta. W dzieży pozostawiano jego niewielką ilość, która służyła do zakwaszenia nowego ciasta do następnego wypieku. Tę pozostałość na Mazowszu i Podlasiu nazywano „zakwaskiem”, „zaczynem” lub „bątką”.

Rzemieślnikiem wykonującym dzieże był bednarz. Słowo „dzieża” występuje w wielu językach słowiańskich. (…)

Proszę zwrócić uwagę, że jest możliwe przejście dźwięków, patrz:

DzieZ”a
ZieZ”a
SieZ”a
CieZ”a
CiaS”a

Uważam, że tym bardziej mało prawdopodobne jest to, że CiaSTo, było wcześniej DiaDDeM, patrz:

CiaSTo
TiaSTo
DiaSTo
DiaCDo
DiaTDo
DiaDDo…

Uważam, że słowo CiaSTo wytworzone zostało od rdzenia CS, bo w j. lehickim występuje wymiana dżwięków C = T, np. Cia”C’/T’ – TNiJ

Uważam, że tzw. PIE, czyli PS Pra-Słowiański był wzorem językowym (paradygmatem) dla wszystkich późniejszych języków od niego wywodzących się i to one przez kreolizację utraciły pierwotny poziom energii drgań dźwięków, patrz kentumizacja…

Przykłady innych języków słowiańskich itp.

цеста – białoruski
tijesto – bośniacki
тесто – bułgarski
tijesto – chorwacki
těsto – czeski
tešla – litweski
тесто – macedoński
тесто – rosyjski
тесто – serbski
cesto – słowacki
testo – słoweński
тісто – ukraiński

W j. lehickim istnieją słowa jak np. i C”eS’C’/T’, TeS’C’/T’, DeZ”Dz”, S”eS”C’/T’, Ke”S, Z”eSa, (c)HaSa, itd… i są one różne znaczeniowo i nie powiązane ze sobą bezpośrednio, więc zamiana dźwięków C / T / D / S / K / Z / H,.. ZMIENIA ICH ZNACZENIA!!!

Patrz CiS+Na”C’/T’

прэс – białoruski
pritisnuti – bośniacki
преса – bułgarski
tisak – chorwacki
lis – czeski
spauda – litweski ale i (mesti!!!)
притиснете – macedoński
пресс – rosyjski
преса – serbski
lis – słowacki
pritisnite – słoweński
прес – ukraiński

Jeśli Pra-Słowiański bardziej przypominał j. lehicki i miał większą ilość dźwięków, niż języki od niego powstałe, wtedy wszystkie dźwięki zapisywane znakiem T, powstałe w miejscu dźwięku zapisywanego znakiem C,.. byłyby późniejszymi zniekształceniami (uproszczenie, ubezdźwięcznienie i utrata energii drgań)…

Ja uważam, że logicznie ŁATWIEJ JEST UTRACIĆ JUŻ POSIADANĄ ENERGIĘ DRGAŃ, NIŻ JĄ (MIEJSCOWO) NAGLE JAKOŚ WYTWORZYĆ… I NADAĆ JĄ JAKIEMUŚ DŹWIĘKOWI O MNIEJSZEJ ENERGII, patrz: (PIE) D -> T (helleńskie, germańskie, itd) -> C (ale i S, i Z słowiańskie)

6 uwag do wpisu “27 Przykłady, że w ofitzjalnej nałke ciągle jeszcze obowiązuje rasistowskie, przeciw-słowiańskie i przeciw-naukowe podejście do faktów, dowodów, logiki, itp, na przykładzie jęsykosnafztfa, patrz: RiNG, Do”/aK, (DuCK), KeJK, (CaKe) 01

    • CiaS+To CiS+NąC’ PR”y+CiS+NąC’ PRe+SS PRaSa
      cheese CiS wyciskanie sera
      KuL+aC’ ugniatać ciasto Za+KuL+aC’ Za+KaL+eC
      CuKieR ? KuKier -> KejK

      Polubienie

      • Skribha Slava, własnie o to chodzi o entropie, miarę nieuporządkowania, to siły inflacyjne niskie energie, bez dźwięcznie, bez kontrastowe, bez racji w tym co zywe, a wartościami dodanymi – byty energetyczne, które działaja na wysokich wibracjach, świdrują, rzecz(yw)istość wiercą, skręcają, zacieśniają, czyli zaciśniają, Skribha -sie dzieje. Bardzo dobra praca i artykuł. Można to porównać do podróży układu słonecznego w którym to ziemia właśnie krąży po spirali podążając za rozhustanym słońcem, Mam pytanie – kto wie, jak nazywa się ta prosta linia, ten strumień wokół którego wszystko się KRęci, wierci, przemieszcza się?!!
        Co do słowa swidrujący, staropolski, widoczny jeszcze w języku ślaskim, kaszebskim – odnosi się własnie do świadomości stanu, czyli ruchu okreżnego, kręgu nie zakonczonego lecz działającego. Możesz sprawdzić, jak leksykony, encyklopedie pod przewodnictwem grnatu niemiaszkowo-kabalistycznego zmieniąjąznaczenia słów. Biję na alarm, chcą aby staropolskie słowa zmieniały kształt, wyraz, tresć i przekaz. To już zaplanowane działania na szkodę jezyka Oyczystego. Pozdrawiam

        Polubienie

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.